2 Temmuz 2008 Çarşamba

Şivlilik ve Regaip kandili

şivli şivli şişirdi erken kalkan pişirdi iki çörek bi börek bize şivlilik gerek şivliliiiikk :)
Güzel Konya'mın güzel adeti şivlilik, "Şivlilik" kelimesini duyan çok az insan vardır. Türkiye'de sadece Konya'da yapılan Mübarek Üç ayların başlangıcında çocuklarımızı sevindiren çok güzel bir adettir şivlilik..

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe'sini Cuma gününe bağlayan gecesinde Regaib Kandili olarak kutlanır. Regaib Kandili'nin gündüzü ise Şivlilik günüdür. Bir gün öncesinde ki akşam "fener alayı" olarak kutlanır.

Şivlilik günü yaklaşırken bütün Konya halkı fener alayı ve şivlilik için hazırlığını yapar. Market, çarşı, pazar şivlilik için hazırlanır

Fener alayı için aileler çocuklara fener alır. Şivlilik gününün bir gün öncesinde ki akşam kutlanan fener alayı'nda çocuklar dışarı çıkar. Fenerlerini yakarlar fener alayı ateşi yakılır ve çocuklar "fener alayı" diye bağırarak eğlenirler.

Şivlilik günü için ise yapılan alışverişler şeker, çikolata, kuruyemiş, gofret bütçeye göre uygun olan alınır. Şivlilik günü (Regaib Kandili'nin gündüzü) çocuklar erkenden uyanır. Ellerinde poşetlerle ulaşabildikleri bütün apartmanlarda ki dairelerin zili çalınır. Kapıyı açan ev sahibine "şivliliiiiik" diye seslenilir. Ev sahibi çocuklar için hazırladığını çocuklara dağıtır.Şimdilerde çok katlı sitelerde asansör bozuluyor ,çok gürültü oluyor diye apartman görevlileri kapıda karşılıyor çocukları...Aynı gün içerisinde ev hanımları "bişi" adında yağda kızartılan, mayalı hamurdan çörekler yaparlar ve komşularına ve gelen çocuklara dağıtırlar.
Bakalım bizim şivlilik torbaları kaç tane olacak,sabahtan kalkıp oğlumla minik kızımı alıp şivlilik gezisine çıkacağım bende :) şivlilik toplamayı özlediğim için çocuklarla bu özlemimi gidereceğim bende :))anneme göre şivlilik Allah rızası için dağıtıldığı için yiyenlere şifa oluyor...

Fener alayında ve şivlilikte çocuklarda ki heyecanı görmek herşeye değer oluyor. İçimizde ki çocuğun hiç ölmemesi dileğiyle şivlilik günü hayırlı olsun.
Regaip Kandili

Kameri hesapla Recep ayının ilk Perşembesini Cuma gününe bağlayan gece Regaip Kandili’dir. Bu yıl Regaip Kandili 19 Ağustos Perşembe gününü, 20 Ağustos Cuma gününe bağlayan gecedir.
Regaip, elde edilmesi arzu edilen değerler demektir. Bu mübarek gecede, Yüce Mevla kullarına bol bol rahmet ve hibede bulunduğu için bu adı almıştır.
Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı, halk dilinde "üçaylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir ticaret mevsimine girişimizin habercisidir. Recep ayı Kur’an’da haram aylar diye anılan dört aydan bir tanesidir. Regaib gecesinin böyle bir ayın içinde yer alması, aynı zamanda bu gecenin önemini de ifade etmektedir. Konuya ilişkin ayette Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:
"Allah katında ayların sayısı onikidir Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin.”(1)
Hz. Peygamber’in yaptığı şu dua üç aylara verdiği önemi belirtmektedir: "Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek eyle ve bizi Ramazan'a kavuştur."(2)
Bu mübarek günler ve geceler, Kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından çok önemlidir. Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın tedbirlerini almalı ve düşünmeliyiz.
Ey Allah'ı seviyorum diyen insan! Kulluk vazifeni yapabiliyor musun?
Peygamberimi seviyorum diyen Müslüman! O’nun sünnetini, ahlakını yaşıyor musun?
Kitabım Kur'an'dır dediğin halde emirlerine sarılıp yasaklarından sakınıyor musun?
Allah'ın nimetlerini yediğin halde, şükrünü yerine getiriyor musun? Aç, biilaç, yoksul, kimsesiz, fakirleri koruyup, gözetiyor musun?
Ölümün hak olduğuna şüphe yok. Şu anda ölüme hazır mısın? Kendi kusurlarını düzeltip tövbe ediyor musun?.
Geçen yılın bu mübarek gününde seninle beraber oldukları halde şu anda göremediğin eşin, dostun, akraba ve arkadaşlarını düşünüp kendine çeki-düzen verebiliyor musun?
Evet, bütün bunları kendimize sorup bir durum değerlendirmesi yapmak, bu mübarek günlerin ve gecelerin şuuruna varmak demektir.
Bu insanî ve İslamî ölçülerle düşünür, kötülüklerimizden, kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçer, tövbe eder, geleceğimizi daha iyi değerlendirmeye azmeder, karar verirsek; her günümüz kandil geceleri gibi başarılı, sonumuz da bayramlar kadar sevinçli olur.
Bu geceye mahsus bir ibadet şekli olmamakla beraber gündüzünü oruçlu geçirmek, muhtaçlara yardımda bulunmak, varsa dargın olduğumuz kişilerle barışmak, anne ve babalarımızın, büyüklerimizin ellerini öpüp dualarını almak, geceyi Kur'an okumakla, ve salat-ü selam getirmekle, tövbe istiğfar etmekle ihya etmemiz uygun olur.
Hepinizin kandilini tebrik ediyorum. Rabbim dualarınızı kabul eylesin
kaynaklar : 1- Tevbe 9/36 2- Ahmet b. Hanbel, Müsned 1/259Regaip kandili yazısı buradan http://www.diyanet.gov.tr/turkish/hutbe.asp?h_id=220 alıntıdır.

9 yorum:

  1. selam ablacım konya yı ve şivliliğimizi çok güzel anlatmışın tebrik ederim. Allah ım bu günlere ve aylara bizleri sağlık içinde tekrar kavuşturmayınasip eder inş.gecen mubarek olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Bugün ellerini semaya gönlünü Mevlaya aç, bugün günahlardan olabildiğince kaç, bugün en gizli incilerini onun için saç çünkü bugün kandil, regaip kandilin mübarek olsun

    YanıtlaSil
  3. Olá!
    Venho muito reconhecida agradecer sua visita e ao mesmo tempo ver as suas artes.
    Adorei viajar no seu bonito espaço.
    Um beijinho
    Mifá

    YanıtlaSil
  4. hayırlı kandiller arkadaşım...

    YanıtlaSil
  5. Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir. Kandiliniz hayırlı olsun!

    YanıtlaSil
  6. Ey Rabbimiz !
    Göz açıp kapayıncaya kadar Bizleri nefsimizle basbaşa bırakma.
    Ey Rabbimiz !
    Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemde bizleri yakma
    Ey Rabbimiz !
    Dünyada Şuur ver bize, ukbamızı karartma.
    Ey Rabbimiz !
    Aç tevbe kapılarını gönlümüzü mahsun bırakma.
    Ey Rabbimiz !
    Kurutma gözyaşlarımızı dünyada hıçkırığa boğda
    Ey Rabbimiz !
    Cehennemde çaresizlik ağdıyla ne olur ağlatma

    Ey Rabbim;Bizlere seni hatırlatan haller,seni anlatan diller,Sevginle dolup taşan aydınlık kalpler nasip eyle..KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN ARKADAŞIM.. hayırlı geceler..

    YanıtlaSil
  7. Olá, Obrigada pela visita, seu trabalhos são lindos, vou te adicionar aos meus favoritos, para te visitar sempre. Te desejo um ótimo final de semana. Um abraço

    YanıtlaSil
  8. selammm...yine ben..şivlilik yazısını görünce yazmadan gidemedim...ben meslek gereği bir çok il gezdim.şimdi bu güzel adeti ilk burada gördüm .öyle hoşuma gittiki..çocuklarımıza bu güzel günlerin başlangıcını ,önemini bildirmenin en güzel yolu bence.keşke heryerde olsa...sevgiler yeniden..

    YanıtlaSil
  9. ay görünce dayanamadım sivriliği:) 10 yıl gecti konyada. kardeşlerim cıkardı sivriliğe... hala var degilmi:) cok güzeldir yaa. ne cok özledim konyayı.

    YanıtlaSil

yorum yazar mısın :)

Blog Widget by LinkWithin